E-sport

Elektronisk sport ett växande nöje

StarCraft II - GSL

Watch live video from GSL on www.twitch.tv

StarCraft II är tillsammans med League of Legends och Counter-Strike: Global Offensive, en av de tre största spelen inom e-sport. Det är här som vi hittar en av Sydkoreas största turneringar: GSL.

GSL står för Global StarCraft II League, även känt som GOMeXp Global StarCraft II League då GOMeXp står som värd för turneringen tillsammans med Blizzard Entertainment i Sydkorea. Turneringen har hållit på sedan 2010 och är nu inne på pre-season för sin fjärde säsong, men allt började med 2010 Open Season. Prispotten bestod av 600 miljoner Won, vilket motsvarar omkring 4,3 miljoner kronor, och 100 miljoner Won gick till vinnaren.

Turneringen består av två ligor: Code S och Code A, där Code S är den högre. Både dessa ligor sänds inte bara på koreanska utan även engelska. Casterna för båda dessa är huvudsakligen Dan "Artosis" Stemkoski och Nicolas "Tasteless" Plott, men de får emellanåt hjälp av Wolf Schröder som annars castar Proleague. GSL sänder tre dagar i veckan, onsdat till fredag, på TwitchTV.

Turneringsstrukturen är det man på engelska kallar single elimination, där två motståndare möter varandra och en går vidare medan den andra blir utslagen helt. Varje liga i GSL börjar med 32 av de bästa spelarna i varje division. Matcherna spelas bäst av tre tills det bara är åtta spelare kvar, därefter övergår man till bäst av fem.

GSL är även en av de turneringar som måga sajter har börjat erbjuda odds på, är man intresserad av att göra detta så kommer man behöva hitta ett casino eller sportsbookingsajt som erbjuder detta. Tar man dessutom användning av en bonus är chansen att man kan få sina första slantar helt gratis, det beror helt och hållet på var man väljer att spela.

 Design By Pixelunion