E-sport

Elektronisk sport ett växande nöje

Spel du kan ha som som deltidsjobb

Få personer lyckas slå igenom så stort att de kan livnära sig på att spela data- eller tevespel. Därför har vi valt att prata om detta som ett deltidsjobb. Har man tur och är skicklig kan man få in en extra inkomst som du kan använda för att skära ned på arbetstimmarna i din vanliga jobb. Vilka spelaltarnativ finns?

DOTA2

Detta spel ingår så klart i e-sportvärlden. DOTA2 är föregångaren till spel som League of Legends och Heroes of Newearth. Det är ett capture-the-flag-spel där man kan vara max 10 hjältar i varje match. Spelarna delas upp i två lag. Tanken är att man ska infiltrerare eller slåss sin väg in i fiendes territorium och förstöra deras torn eller kraftkälla för att vinna matchen. Den individuella spelaren och hela laget får även poäng för antal fiender som dödas och hur få gånger man själv dödas. Det är det största spelet inom e-sport med en prispott på flera miljoner. 

De främsta spelarna kommer från Sydkorea men även lag från USA och Sverige har klättrat till toppen. För att tjäna pengar på det här spelet gäller det att ha en fallenhet för dataspel och vara redo att spendera flera timmar om dagen med att spela. Och chansen att lyckas förminskas ju äldre man blir. Unga personer har trots allt bäst reaktionsförmåga och i det här spelet gäller det att vara snabb. 

Black Jack

Vi hoppar till ett helt annat spel. Black Jack är populärt att spela online och man kan alltid hitta bra erbjudanden som gör det lite billigare eller att man får lite mer spel för pengarna. Black Jack har inte turneringar eller stora händelser kring sig, det är ett spel man sköter själv och som sköter sig själv. Du kan spela helt automatiserade matcher med en dator istället för en dealer. Eller vända dig till live casino om du vill se en riktig dealer framför en webbkamera som delar ut korten åt dig. 

Det finns strategier för spelet som man kan träna i, men självklart har turen en hel del med saken att göra. Du kan lära dig vilka händer du borde kasta, när du ska dubbla och när du ska stanna men det beror också på vilka regler som dealern följer. Har man tur kan man lära sig spelet så pass bra att man kan kamma in en extrainkomst varje månad. Men var beredd på att man kan ha en dålig månad också där spelet bara kostar pengar. 

Poker

Vill man ha mer kontakt med andra och få chansen att resa runt, ska man hellre satsa på poker. Trots att det är en sådan populär och global sport finns det alltid rum för en till spelare. De stora stjärnorna reser världen runt, deltar i internationella turneringar och sponsras av gigantiska spelföretag. Vägen dit är lång och kräver hårt arbete. Läs på om poker och försök lära dig grunderna. Det krävs en livstid att bli en mästare på spelet: du ska lära dig att bluffa, att kontrollera potten, att läsa dina motstpelare, veta vilka händer man ska satsa på beroende på tillfället. 

Det finns mycket litteratur att ta del av om du vill utveckla ditt spel. Majoriteten börjar med att spela vid låginsatsbord online och när man känner sig redo kan man börja anmäla sig till riktiga turneringar. 

Twitch/YouTube

Twitch, och för den delen YouTube, har öppnat upp spelvärlden för alla. Du kanske aldrig har varit en riktig spelare, du har alltid tyckt att det var roligare att titta på när vännerna spelade? Det finns många som känner likadant och det har öppnat upp en helt ny värld där människor streamar eller spelar in videos där de spelar spel som andra sedan kan ta del av. Du behöver inte ens vara bra på spelen för att bli framgångsrik. De största inom detta område gör allt med en stor dos humor och behöver därmed inte vara expertspelare. Den största stjärnan är Felix Kjellberg och hans YouTube-kanal PewDiePie som har över 48 miljoner prenumenanter och han spelar bara för kul.

För att börja behöver man en bra webbkamera, bra ljudutrustning och en plan för sin Twitch- eller YouTube-kanal. Ska du fokusera på en viss typ av spel? Ha en viss inställning? Vara en karaktär eller bara dig själv och så vidare. Sedan får man hålla igång kanalen och tänka på den precis som en blogg, det tar tid innan man lockar in tillräckligt med besökre för att livnära sig på det. Men när det väl händer, och om man har en gnutta tur, kan man skjuta i höjderna!Design By Pixelunion